Carrièreswitch! Of waaraan moet je allemaal denken als je van carrière wilt veranderen?

Het afgelopen jaar heb ik een aantal klanten begeleid die helemaal klaar waren met hun baan. Ze waren het zat en wilden wat anders. Maar wat precies wisten ze niet. Nog geen idee in welke richting ze het moesten gaan zoeken. Dat waren spannende trajecten.

In de eerste plaats was het belangrijk om te achterhalen of de onvrede alleen maar voortkwam uit hun werk. Het verlangen om het roer nu echt om te gooien kan verschillende redenen hebben. De wereld verandert en daardoor veranderen collega’s en organisaties ook. Heb je de neiging het verleden te blijven idealiseren en lukt het je niet nog voldoende te halen uit je werk zoals het nu is? Misschien zijn de dingen waaruit je voldoening haalt, de aspecten van werk waar je energie in wilt stoppen, de zaken die waarde voor je hebben, je waarden en normen zelf, ook veranderd.

Veel mensen hebben drukke levens en last van stress. Wil je je nog wel aanpassen in bedrijven ten koste van jezelf? Kom je daarom weinig tot je recht en loop je in valkuilen als gebrek aan zelfvertrouwen, perfectionisme, en te veel inschikkelijkheid? Kun je je talenten er wel kwijt? Krijg je wel de waardering die je wilt? Bovendien kan een crisis voor een waardenverschuiving zorgen. Het verlangen naar zingeving. Je begrijpt nu waar het jou om gaat, je wilt leven vanuit je hart.

Juist omdat je werkonvrede ontstaat in een fase waarin de neiging bestaat om alle aspecten van je leven, dus ook je relatie, manier van leven, etc, onder de loep te nemen, is het advies: vraag jezelf terdege af wat nu precies wat is. Heeft het ongenoegen echt alleen op het werk betrekking of komt het voort uit een meer algemeen gevoel van ontevredenheid?

Mijn advies is: onderzoek de alternatieven! Misschien is het niet nodig het roer volledig om te gooien. Soms is verandering in perceptie van je omstandigheden veel effectiever. Misschien wat kleine ingrepen in je huidige baan of maak je huidige baan zo optimaal en uitdagend mogelijk. Of doe iets spannends naast je werk, volg een leuke cursus, besteed meer tijd aan sport, hobby of andere liefhebberij, doe vrijwilligerswerk, begin voorzichtig als parttime zelfstandige.

Als je dan toch het roer echt wil omgooien, realiseer je dan ook dat je daarmee het één en ander opgeeft: je expertise, je netwerk, je reputatie, je materiële positie, je arbeidsrechtelijke positie. En vraag jezelf af: Heb ik genoeg tijd, energie en moed? Een carrière switch gaat dan niet zozeer over het voortbouwen op het verleden, op wat je eerder hebt gedaan, maar over wat je nog met je leven wilt. Stel jezelf vragen als: Wat geeft me veel energie?Waar had ik altijd graag meer over willen weten?Bij welke bezigheid vergeet ik mijzelf? Wat wil ik nog bijdragen aan het leven? Is er een activiteit waarmee ik denk dat ik de wereld een beetje beter kan maken? Wat is voor mij tot nu toe betekenisvol geweest en hoe zou ik dat in mijn werk kunnen gebruiken?

Het beste advies is om toeval en intuïtie in je leven toe te laten. Die zorgen immers voor goede invallen. Ter inspiratie kun je kijken in je agenda en opschrijven wat je de laatste tijd hebt gedaan. Waar heb je de laatste tijd geld aan gespendeerd? Neem de advertentiepagina van de krant en omcirkel alle advertenties die je leuk lijken. Let in kranten en bladen of op internet op persoonlijke verhalen en profielen van opvallende mensen en beroemdheden. Wat is hun passie, wat heeft tot hun carrière geleid? Gun jezelf in dagje in de boekhandel. Voel je interesse, ga dan op onderzoek uit. En last but not least: praat over je zoektocht. Praat erover met familie en vrienden. Al ken je elkaar nog zo goed, ze kunnen soms ineens verrassend uit de hoek komen en een nieuw licht op jouw situatie laten schijnen. Zo kun jij je gewenste richting bepalen.

Bellen