Wat wij nodig hebben is lef, veerkracht en flexibiliteit!

Richt je je eigen leven in of laat je je gevangen nemen in je werk, in je relatie, door je hypotheek, door dreigend ontslag? Hoe ga jij met (noodgedwongen) veranderingen om? Sta je genoeg stil bij wat je uit je leven haalt? Waarheen wil je groeien? Wat voeg je toe? Waar ben je trots op? Waar heb je spijt van?

Wij stellen dergelijke elementaire vragen pas als wij noodgedwongen moeten veranderen. Om ons dan vaak pas te realiseren dat we onszelf al veel te lang in een keurslijf gevangen houden. Niet dat we dat bewust doen. Het sluipt er gewoon in.

Wat wij nodig hebben is een confronterende boost aan onze persoonlijke ontwikkeling. Als coach van professionals die vaak noodgedwongen moeten veranderen, hoor ik vaak: ‘Deze vragen had ik mijzelf veel eerder moeten stellen. Dit is achterstallig onderhoud’.

Dat wil niet zeggen dat je door deze vragen te beantwoorden, plotseling doet wat je zegt te willen doen. Het geeft meestal in eerste instantie een mentale bevrijding. Maar daarna moet je het ook gaan doen.

Elke vorm van groei houdt in dat je iets vertrouwds opgeeft, afscheid neemt van gedragspatronen waaraan, hoe ongunstig ze ook waren, je in de loop der jaren toch een zekere voldoening, geruststelling of verzoening met het leven ontleende. Meestal geef je een ‘gemakkelijke’ manier van leven op voor een meer veeleisende, en neem je voortaan verantwoordelijkheden op je, die je voorheen ontliep. Dit brengt onzekerheid en angst met zich mee, groeipijn en innerlijke strijd. Maar als je bewust, stap voor stap, met mildheid en discipline negatieve situaties kunt ombuigen naar positieve, zul je merken dat je krachten in jezelf ontdekt die je niet voor mogelijk had gehouden.

En zoals J. W. Goethe het zo mooi verwoordt: ‘zodra men iets onherroepelijks onderneemt en zijn schouders eronder zet, komt de voorzienigheid in beweging. Het besluit brengt een hele reeks van gebeurtenissen voort’.

Wat je ook doet of denkt dat je kunt doen, begin eraan, want in lef, veerkracht en flexibiliteit liggen genialiteit, kracht en magie besloten. Dus wat houd je nog tegen? Geef antwoord op bovenstaande vragen, ontdek jezelf en begin nu!

Bellen