Wat drijft prestaties in organisaties?

Mensen zijn het meest effectief en succesvol als ze hun talenten kunnen inzetten. Dan zijn ze betrokken en hebben nauwelijks aanmoediging of motivatie nodig. Het is inmiddels bekend dat mensen niet het meest groeien in hun minst ontwikkelde gebieden. Mensen groeien het meest in hun natuurlijke talenten. En dus is het essentieel om erachter te komen wat deze talenten zijn. Het is dan ook onthutsend verrassend hoe weinig inzicht managers hebben in de talenten van hun medewerkers.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijk aan te geven welk effectief gedrag er wordt verwacht. Sterker nog, er wordt zelden een duidelijk link gelegd tussen gedrag, dat leidt tot prestaties, en de doelen die een organisatie wil halen.  De vraag ‘welke competenties heeft een organisatie nodig om zijn doelen te halen?’ wordt niet altijd beantwoord. En ‘komen de competenties en talenten die een organisatie in huis heeft wel overeen met de competenties en talenten die ze nodig hebben, is ook zo’n vraag die aandacht nodig heeft.

Ik geloof dat iedere medewerker talenten heeft. Door die talenten goed te benutten, kunnen organisaties succesvol zijn.  Voorwaarde is een goede match tussen de talenten die nodig zijn om de bedrijfsdoelstellingen te halen, en de talenten die in een organisatie aanwezig zijn. Medewerkers die hun talenten kunnen inzetten, werken met plezier, leveren goede resultaten en zijn duurzaam inzetbaar. Dat leidt tot een echte win-win situatie: talentontwikkeling en groeiende bedrijfsprestaties.

Bellen