Hoe blijf je aantrekkelijk op de arbeidsmarkt?

Werken doen we het grootste deel van ons leven. Het is meestal de grootste bron van inkomsten en bepaalt mede wie we zijn. Werken is een kans om onszelf tot uitdrukking te brengen en positief bij te dragen aan de wereld om ons heen.

Inmiddels zijn we er allemaal van doordrongen: banen voor het leven bestaan niet meer. Organisaties voor het leven ook al niet.  De wensen van de arbeidsmarkt veranderen continu door toedoen van technologische, politieke en economische veranderingen. Tijdens onze loopbaan maken we ook nog eens veel mee: veranderingen in de privésituatie, het krijgen van kinderen, de zorg voor een ziek familielid, veranderingen in de functie en de organisatie. Oude, veelal externe zekerheden verdwijnen.

Hoe blijven we in deze realiteit aantrekkelijk als werknemer? Wat kunnen we daar allemaal zelf aan doen? Hoe kunnen we daarin zelf de regie nemen?

Aantrekkelijk zijn en blijven als werknemer betekent waarde toevoegen. Continu. Werkgevers moeten meer dan ooit scherp zijn op de waarde die iedere medewerker met zich meebrengt om hun continuïteit naar de toekomst te kunnen borgen. Het is om die reden om je competenties te blijven ontwikkelen. En dan die competenties die het dichtste bij ons eigen talent liggen. Of zoals psycholoog Samuel Goldstein zegt: ‘Success is only doing what you can do great…and leave the rest for others to be done.’

Vaak betekent dat flexibel zijn en dat kan leiden tot het sneller wisselen van baan. Het veel gehoorde advies om eens in de vijf jaar ander werk te zoeken is niet voor niets. Het houdt je scherp en dwingt je periodiek na te denken over je vervolgstap en je toekomst niet enkel te laten afhangen van je werkgever. Blijf jezelf ontwikkelen en uitdagen door nieuwe dingen te gaan doen en zorg voor de nodige diploma’s, certificaten en dergelijke. Soms kan ‘job crafting’ een oplossing zijn. De basisfilosofie hierachter gaat uit van een verandering waardoor medewerkers een baan creëren die beter bij hen past, zonder dat zij van werkgever hoeven te veranderen.

Zorg verder voor een goede balans tussen je werk en je privé. Op dit moment zitten we op burn-outpercentages die nog nooit zo hoog zijn geweest. Hoge werkdruk en snelle en continue veranderingen vaak in combinatie met ontwikkelingen in de privésfeer zijn daar debet aan.

En last but not least maak jezelf zichtbaar, houd focus, wees concreet en realistisch en doe het samen. De nieuwe zekerheid is vooral te vinden in jezelf, jouw persoonlijke groei en ontwikkeling! Wat is er op tegen om periodiek een coachingstraject doen om de zaak scherp te houden! Begin met het eind voor ogen: een droom is een doel met een deadline!

 

Bellen