De kracht van hoop en goede moed

 

Wat maakt nou dat sommige mensen zich laten bepalen door hun verleden – en niet zelden als slachtoffer – , terwijl anderen zich juist laten inspireren door de mogelijkheden die voor hen in het verschiet liggen? Is de enige echte voorspeller voor geluk of ongeluk niet het vermogen tot omgaan met tegenslag? Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste kans op voorspoed. Als alles op rolletjes loopt, is het gemakkelijk om sterk, dapper en flexibel te zijn. Maar in tijden met tegenslagen en nare ervaringen kun je een beetje veerkracht goed gebruiken! Hoe kunnen we leren op een gezonde manier met frustraties en tegenslag om te gaan? De strategie die jij ontwikkelt voor moeilijke tijden, helpt je met minimale schade uit de put te komen. Sterker nog, als je goed om kunt gaan met tegenslagen kun je in deze periodes zelfs groeien. Hieronder volgen enkele tips:

1. Je best doen om iets moois te zien in de situatie
Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Iedere gebeurtenis heeft zijn schoonheid, iets dat je erin kunt waarderen. Door in tegenslagen op zoek te gaan naar de positieve kanten van de gebeurtenis kan het dragelijker voor je worden. Doe je best om iets positiefs te zien.

2. Geloven dat alles met een reden gebeurt
Wie gelooft dat alles met een reden gebeurt doorstaat tegenslagen doorgaans beter dan mensen die geloven dat het leven is gebaseerd op toeval. Als niets toeval is betekent het namelijk dat deze gebeurtenis jou overkomt om je te laten groeien, om je een sterker mens te maken. Dit besef geeft hoop en steun.

3. Veel schrijven om inzicht te krijgen in je gevoelens
Wie zijn gevoelens van zich afschrijft kan beter omgaan met problemen. Door te schrijven orden je je gedachten, en krijg je beter inzicht in je leven. Door in moeilijke tijden te grijpen naar een dagboek kun je je leven aanzienlijk verbeteren.

4. Beseffen dat alles tijdelijk is
Niets is permanent. Je leven is tijdelijk, de problemen in je leven zijn tijdelijk. Je probleem zal ooit verdwijnen, het is niet permanent.

5. Mediteren, tot jezelf komen
Wie mediteert staat stabieler in het leven en kan beter omgaan met stress, tegenslagen en moeilijke emoties. Door te mediteren kom je dichter bij jezelf, en krijg je meer steun aan jezelf. Je beseft dat je gelukkig kunt zijn van binnenuit, dat je vrij bent, en dat de buitenwereld los staat van wie jij werkelijk bent.

6. Relativeren
Probeer je problemen en tegenslagen te relativeren. Plaats ze in een groter geheel, en zie hoe klein en onbetekenend de meeste problemen eigenlijk zijn.

 

 

 

Bellen