Hired: Age doesn’t have to be a hurdle (Leeftijd hoeft geen obstakel te zijn)

Deze titel boven een stuk in USA Today van 5 augustus 2015 trok onmiddellijk mijn aandacht. De afgelopen vier weken reisde ik met mijn gezin door het noordoosten van de Verenigde Staten. Wat mij daar opviel, was het aantal werkende ouderen (55-70). In het vliegtuig waren de stewards en stewardessen zeker geen 20 meer en in diverse hotels, restaurants en winkels bestond een aardig deel van het personeel uit 55-plussers. Ik was dus enigszins verbaasd toen ik die titel in de krant zag, want het verhaal suggereert kennelijk een andere werkelijkheid.

Het artikel geeft vele tips die ik graag wil delen. De tips komen o.a. van John Nelson, medeauteur van het boek ‘What colour is your parachute? For Retirement’. Hij adviseert ouderen niet te solliciteren op advertenties. Als babyboomer maak je geen schijn van kans. De leidinggevenden zijn veelal veel jonger en geven de voorkeur aan iemand van hun eigen leeftijd of jonger. En daar is de eerste tip: graaf in je geheugen en stop het zoeken naar banen. Bedenk met welke leidinggevenden en collega’s je een goede band had. Maak een lijst en vind via Google of LinkedIn uit waar zij nu werken. Vervolgens zoek je contact vanuit een warme en authentieke belangstelling. Je gaat in gesprek met iemand die van jouw leeftijd is. Dus ook in Amerika is netwerken de belangrijkste manier om aan werk te komen. Ook zochten veel oudere werkzoekenden hulp in de vorm van loopbaancoaching. Uit onderzoek bleek dat zij sneller aan een baan kwamen dan degenen die dat niet deden.

Kerry Hannon, auteur van het boek Great Jobs for Everyone 50+: Finding Work That Keeps You Happy and Healthy And Pays the Billls geeft de volgende tips over je cv en het sollicitatiegesprek:

Beschrijf alleen je meest recente 10 tot 15 jaar werkervaring. Niemand wil weten wat jij je hele werkende leven hebt gedaan. Verpak die ervaring en zet het onderaan je cv onder kopje ‘Ervaring’ en laat de data weg. Laat geen gaten vallen in je cv. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, betekent dat niet dat je geen belangrijke bijdrage hebt geleverd en bijbehorende kwaliteiten hebt ontwikkeld. Je cv mag niet langer zijn dan 2 pagina’s. Gemiddeld wordt er niet meer dan 20 seconden naar gekeken dus zorg dat de belangrijkste informatie op de eerste pagina staat. Beschrijf niet je taken maar de resultaten van je inspanningen. Zorg ervoor dat je ervaring en kwaliteiten overeenkomen met hun vraag. Zorg uiteraard niet alleen voor een goed cv op papier maar ook op LinkedIn. Praat in baten tijdens je sollicitatiegesprek. Eigenlijk gaat het niet over jou maar over hoe jij hun problemen of uitdagingen gaat oplossen. Positioneer jezelf als expert die hun problemen komt oplossen. Wees voorzichtig niet als allesweter over te komen. Wees duidelijk en eerlijk over je motivatie over de organisatie plus waarom je denkt dat je een goede fit bent met de cultuur van die organisatie. Wees kort en bondig in je antwoorden. Geef je interviewers de kans om zo veel mogelijk over je kwaliteiten te weten te komen. Maak duidelijk waarom ze jou juist nodig hebben.

Kortom, ook al zien velen de VS zijn als het land van gemak, kansen en onbegrensde mogelijkheden, op dit terrein is het niet zoveel anders dan in Nederland!

P.S. Dat er zo op het oog veel 55-plussers aan het werk zijn, zal zeker te maken hebben met de gebrekkige oudedagvoorziening, want daarin verschillen we wel met de Verenigde Staten.

Bellen