Noloc – Dag van de Loopbaan: Wat kan een loopbaancoach voor jou betekenen?

Op zaterdag 26 september is de landelijke Dag van de Loopbaan. Aan dit initiatief van Noloc, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals, doen bijna 200 door Noloc erkende loopbaancoaches verspreid over Nederland mee.

Werknemers, werkgevers, werkzoekenden en studenten kunnen op deze dag individueel advies vragen of een workshop volgen. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met een door de Noloc erkende loopbaancoach. In Amersfoort doen er zeven mee, onder wie ikzelf. Voor € 15,- boek je bij ons een individueel adviesgesprek of een workshop. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Wat kan een loopbaancoach voor jou betekenen? Deze vraag lijkt overbodig maar bij het bekendmaken van de Dag van de Loopbaan kreeg ik reacties als ‘dat is zeker voor mensen die net afgestudeerd zijn?’, ‘gaat dat over advies voor beroepskeuze?’, ‘dat is zeker voor jong volwassenen/studenten?’, ‘gaat het over sollicitatietrainingen?’, ‘cv maken, social media? Iedereen gaf daar zo zijn of haar eigen invulling aan. Een reactie is dus op zijn plaats.

Hoewel ieder traject met een loopbaancoach maatwerk is, kun je er een aantal fasen in onderscheiden. In eerste instantie is het belangrijk je loopbaanvraag helder te krijgen. Wat wil je? Vervolgens gaat het om bewustwording van wie je werkelijk bent en wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat jou drijft, wat je bezielt, wat je ambities, talenten, wensen en waarden zijn in je werk en loopbaan. Je reflecteert op je eigenschappen, je competenties, en vaardigheden.

Als dat allemaal helder is, ga je onderzoeken wat je wensen en waarden in werk zijn. En misschien kom je tot de conclusie dat je wilt veranderen van baan. Je gaat op zoek naar werk(zaamheden) waarin je persoonlijke waarden overeenkomen met de waarden die in dat werk gelden en waarin je talenten aansluiten bij de ontwikkelingen die daar voorkomen.

Dan kom je in actie en ga je contacten opbouwen en onderhouden op de arbeidsmarkt, gericht op je loopbaanontwikkeling. Je kunt netwerkcontacten gebruiken om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, van werkmogelijkheden en om feedback te krijgen op je eigen functioneren.

Uiteindelijk ga je keuzes maken en onderzoek je de consequenties van je keuzes. Je gaat daadwerkelijk acties ondernemen om je werk aan te laten sluiten op je talenten en bezieling.

Een loopbaancoach biedt je allerlei oefeningen en gesprekstechnieken aan om zo’n traject succesvol te laten verlopen. Al dan niet vergezeld van vragenlijsten en testen om je verhaal helder te krijgen.

Zo’n traject resulteert dan bijvoorbeeld in een passende beroepskeuze, een goed cv, een effectief LinkedIn-profiel, een vruchtbaar netwerk aan contacten. De kandidaat (coachee) heeft een aantal vaardigheden (beter) geleerd zoals het effectief inzetten van social media, netwerken en het effectiever voeren van (sollicitatie)gesprekken.

Maar het allerbelangrijkste en mooiste om te zien is, dat de coachee door zelfkennis een enorme dosis zelfvertrouwen en zelfwaardering heeft gekregen om daarmee de stappen te zetten om zijn/haar leven en werk de betekenis te geven die hij/zij wenst.

Gun je loopbaan een boost en zet de eerste stap. Maak een afspraak met een loopbaanprofessional die bij jouw vraag past! Kijk op http://www.dagvandeloopbaan.nl/

 

Bellen