Ik heb er al vaker over geschreven. Over passie, bestemming, roeping, voldoening, zingeving, bedoeling, verlangens, behoeften, drijfveren, en inspiratie. Het blijft mij fascineren. Waarom? Simpelweg, omdat het mensen gelukkig maakt. Want als je weet wat jou drijft, wat je grootste verlangen of passie is, wat je inspireert en voldoening geeft, draagt dat bij aan je gevoel van geluk.

We leven zogenaamd in de beste tijd ooit, in één van de meest welvarende landen ter wereld. En toch is gelukkig zijn niet zo eenvoudig als het lijkt. We laten ons maar al te gemakkelijk gevangen nemen door ons werk, door onze hypotheek, door weer een stap hoger op de carrièreladder, door de waan van de dag. Sociale druk en kuddegedrag weerhouden ons ervan het leven te leven zoals we dat misschien willen. Waar onze aandacht voor succes en materiële rijkdom toe leidt, weten we allemaal. Daar krijgen we op een gegeven moment last van.

Kennelijk weten we niet altijd wat we met onze rijkdom aan moeten. Steeds meer mensen staan daarom stil bij de vraag: Haal ik wel genoeg uit mijn leven? Waarheen wil ik groeien? Wat voeg ik toe? Waar ben ik trots op? Waar word ik nou echt gelukkig van?

Vragen die eigenlijk allemaal uit één ding voortkomen en dat is verlangen. Verlangen naar zelfkennis. Eerlijk kijken naar jezelf, naar je leven en naar je positie in de maatschappij. Zelfkennis is de enige weg die ik ken om gelukkig te worden. Het is als beeldhouwen uit één blok: je beitelt al het overbodige weg totdat je bij je kern komt. Dat intense proces van bevrijding zet je creativiteit volledig in beweging. Je gaat je bezighouden met wat je echt interesseert. En dat voelt als vrijheid.

Bellen